Nike

Nike informatie en verkooppunten
Nike

(22 stemmen)

Mede-oprichter Bill Bowerman was een voormalig coach op de Amerikaanse Oregon University en actief betrokken bij de ontwikkeling van beter materiaal en betere trainings methoden voor sporters. Bowerman probeerde het maximale uit zijn atleten en hun materiaal te halen. Deze tweeledige aanpak, maakte van hem een succesvol atletiektrainer.

Het verhaal gaat, dat op een ochtend de vrouw van Bowerman voor het ontbijt wafels bakte. Bill Bowerman bedacht, dat de structuur van de wafels, wanneer toegepast in schoenzolen, de schoen zou verlichten. Hij fabriceerde een paar handgemaakte schoenen, met deze 'wafelzolen', en kwam tot de conclusie, dat de structuur van de zool bijdroeg aan het draagcomfort, het gewicht verlaagde en zodoende bijdroeg aan betere prestaties.

Een van Bowerman's atleten, was Phil Knight, student Accountancy én een middenafstandsloper, die op het idee kwam om high-tech, goedkope schoenen uit Japan naar Amerika te importeren, om zodoende de Duitse overheersing op de Amerikaanse sportkledingmarkt te bevechten.

In 1962 had Knight een afspraak met enkele vertegenwoordigers van het Japanse bedrijf Onitsuka Tiger Shoes (het latere ASICS) en in 1963 kreeg hij zijn eerste proefmodellen uit Japan. Hij liet deze schoenen aan Bowerman zien en ze besloten elk 0 in het project te investeren. Bowerman en Knight fabriceerden nog geen eigen schoenen maar startten in 1964 met de import van Onitsuka Tigerschoenen uit Japan. Hun bedrijf doopten ze Blue Ribbon Sport. Knight wilde niet louter als verkoper functioneren en zijn eigen schoenen verkopen; Bowerman was reeds bezig met te kijken op welke punten hij de geïmporteerde modellen kon verbeteren. Jef Johnson, tegen wie Knight liep op Stanford University toen hij daar zijn MBA behaalde, en Steve Prefontaine, een begenadigd middellangeafstandsloper voor Oregon University, worden bij het bedrijf betrokken en dragen bij aan de groei. Johnson werd overigens de eerste fulltime werknemer die het bedrijf in dienst nam.

Johnson startte in 1965 met de verkoop van schoenen bij atletiekwedstrijden, zijn busje deed dienst als verkooppunt. In 1966 is het diezelfde Johnson die het eerste echte verkooppunt opent in Santa Monica, Californië, tevens is hij degene die de naam Nike aandraagt. Steve Prefontaine houdt zich met name bezig met het ontwerp van de Nikeschoenen en wordt tevens de eerste atleet die op Nikeschoenen zijn wedstrijden loopt.

Bron: Wikipedia


Bezoek website

Aanpassing voorstellen
Bent u van mening dat de getoonde informatie over Nike onvolledig of onjuist is? Maak dan een melding zodat wij de informatie over Nike aan kunnen passen.