Yves Saint Laurent

Yves Saint Laurent informatie en verkooppunten
Yves Saint Laurent

(53 stemmen)

Yves Henri Donat Mathieu Saint Laurent was een Franse modeontwerper.

Yves Saint Laurent was de zoon van Charles Saint Laurent, een Pied-Noir en manager bij een verzekeringsmaatschappij en Lucienne Mathieu. Toen hij zeventien was verliet Saint Laurent het ouderlijk huis om voor de ontwerper Christian Dior te gaan werken. Toen Dior in 1957 stierf, kreeg Saint Laurent op 21-jarige leeftijd de leiding over het toen slecht lopende modehuis Dior. De ontwerpen van Saint Laurent waren zo vernieuwend, dat ze tot grote successen leidden. Saint Laurent gebruikte in de collecties zowel fel lichte, als donkere kleuren, al ontwierp hij eenmalig ook een collectie waarvan alle kledingstukken zwart waren.
Tijdens de Algerijnse onafhankelijkheidsoorlog werd Saint Laurent opgeroepen om in het Franse leger te dienen. Na twintig dagen werd hij echter vanwege een zenuwinzinking opgenomen in een psychiatrisch ziekenhuis, waar hij onder andere met elektroshocktherapie werd behandeld. Vanwege zijn zenuwinzinking werd Saint Laurent de leiding over het modehuis Dior ontnomen. Samen met zijn partner Pierre Bergé begon hij daarop zijn eigen merk, met de later bekend geworden initialen YSL. In de jaren zestig en zeventig populariseerde dit bedrijf trends zoals de "beatnik look" en de puntlaarzen die tot dijhoogte de benen omsloten. Tot de clientèle behoorden onder meer zijn "muze" Loulou de la Falaise en de actrice Catherine Deneuve.
In 1993 werd het modehuis van Yves Saint Laurent voor ongeveer 600 miljoen dollar verkocht aan het farmaceutische bedrijf Sanofi. Zes jaar later werd het merk YSL gekocht door Gucci. Tom Ford kreeg de leiding over de ready-to-wear-collectie, terwijl Saint Laurent de haute couture-collectie ontwierp. In 2002 werd, mede als gevolg van Laurents leeftijd, drugsmisbruik, depressie, alcoholisme, kritiek op de YSL-ontwerpen en problemen met Tom Ford, besloten het couturehuis van YSL te sluiten. Hierna trok Saint Laurent zich meer en meer terug in zijn huis in Marrakesh, Marokko.

Yves Saint Laurent overleed op 71-jarige leeftijd. Hij werd begraven in Marrakesh.

Bron: wikipedia


Bezoek website

Aanpassing voorstellen
Bent u van mening dat de getoonde informatie over Yves Saint Laurent onvolledig of onjuist is? Maak dan een melding zodat wij de informatie over Yves Saint Laurent aan kunnen passen.